Resetik - Vad du kan göra för att vara en bättre turist, del 2

Här kommer del 2 på gårdagens inlägg, har du inte läst det hittar du det här

 

·      Undvik turistfällorna

Världen är så mycket större än enbart de populäraste resmålen och det finns underbart vackra platser att se om en bara vågar resa sig bort från turistfällorna. Innan du bokar din resa kolla upp landets nuvarande turistsituation. Är det en hotspot för turister och landet, staden eller destinationen är överbelamrad av turister kan resan bli jobbig både för dig och för lokalbefolkningen. När en destination nått sin carrying capacity gör turismen mer skada än nytta för platsen och det kan verkligen påverka inte bara platsen och lokalbefolkningen utan även dig och din upplevelse av platsen. Hur kul är det att besöka en plats som är så överbelamrad med folk och oväsen att en sevärdhet inte längre är trivsam att uppleva? Min vän Anna har rest till många ställen som kanske inte ses som en turistfälla. Ni kan läsa mer om det på hennes blogg som jag länkade i förra inlägget.

 

·      Res under lågsäsong

Ett annat sätt att fortfarande uppleva ett land som kanske vanligtvis är en hotspot är att resa dit under lågsäsong. Lågsäsongen varierar beroende på vad destinationen har att erbjuda men rent generellt är lågsäsong vår- och höstsäsongen (mest höstsäsongen). Om du inte är ute efter en sol och bad eller en skidresa kan det vara ett bra alternativ att resa på höst eller vårsäsongen då det ofta är mindre besökare på många destinationer och priserna kan till och med vara lägre än sommar/vinterpriserna. Så har du möjlighet till det skulle jag starkt rekommendera det.

 

·      Exponera inte lokalbefolkningen – De är inga sevärdheter

Lokalbefolkningen är inga vandrade sevärdheter utan en del av de samhälle du besöker. Låter som en självklarhet men har sett många som vill ta kort med lokala förbipasserande. När jag var påväg mot Machu Picchu i Peru såg jag ett par som stannade en jätteliten gammal dam, iklädd traditionella kläder och en stor tygpåse på huvudet (påsen såg ut att vara mycket större än henne själv). Paret stannade henne och bad om att få ta en bild och gav henne sedan en slant för besväret. Kvinnan såg inte ut att vara besvärad av händelsen men kan tänka mig att det händer ganska ofta. Det satt även barn men kaninungar och ett lamm i en linda runt sidan och gick runt och blev fotograferade mot pengar. På andra ställen har jag sett folk öppet ta bilder på lokalbefolkning som är ute på gatorna eller som utför någon form av arbete, de var synligt upprörda när det kom fram turister och ville fota dem.

 

·      Låt din moral styra ditt resande

Innan du bokar din resa kan det vara av eget intresse att sök upp vad landet har för synpunkter på frågor du anser viktiga. Om till exempel kvinnorättsfrågor eller frågor inom LGBTQ+ är viktiga för dig kan det gå emot din egen moral att resa till ett land som förtycker dessa frågor. Eller om du brinner för djursrättighet kan du kanske ha ett eget intresse att inte besöka ett land som bestrider det frågor du tror på. Vi som konsumenter kan påverka mycket i vart våra pengar går och en stor del kan vara att inte supporta länder eller områden som går emot vår moralkompass. Det behöver inte betyda att bojkotta ett land helt, utan kan också göras genom att inte besöka vissa området eller sevärdheter. Jag är till exempel emot djurplågeri och när jag var i Spanien var jag utanför en tjurfäktningsarena, några som jag kände skulle dit men eftersom det strider mot att jag inte stödjer djurplågeri gick jag inte. Det går även att koppla till punkten ovan med de små barnen i Peru. Jag gillar inte tanken på att främlingar ska ta kort på barn eller att barnen ska ”jobba” med det, så jag stöttade inte det.

 

Hoppas att ni kan ha några av dehär sakerna i åtanke när ni reser!

Happy travel!

// Moa

Kommentera inlägget här :