Tack för att ni investerar i er egen framtid!

Tack för att ni investerar i er egen framtid!
 
De orden började professorn sin kursintro med. Jag satt och reflekterade över de orden under introkursen för masterprogrammet. Utbildning i den bredaste form är just det, en investering i sin egen framtid. Oavsett om det är en specifik utbildning på ett universitet, ett språk, ett instrument eller vilket annat skill som helst. En investering i sig själv.
Don't Miss Out on the Top Study Directions for 2018 - Oxbridge Academy Blog
Igår fick jag ett mail med information om kursstart till masterprogrammet jag sökt till. Grattis!, kanske du tänker. Det hade nog jag också tänkt om jag inte visste att min c-uppsats fortfarande inte är färdiggjord... Jag antog att det blivit något fel i systemet men what the hell, jag fick ju inbjudan så jag kan lika gärna gå, vad är det värsta som kan hända? Det kanske går att göra det parallellt, vem vet? Jag vet, nu i alla fall. 
 
Imorse gick jag iväg till campus, mötte upp en kompis som också skulle börja ett program där och visade henne till sitt klassrum och satt och surra med henne tills hennes lektion började. Vi började samtidigt så jag gick sedan till dit där min grupp skulle mötas. Vi fick informationen, det fina citatet ovan, träffade alla och fick en intressant föreläsning på eftermiddagen.
 
Under dagens lopp fick jag veta att det inte går att göra c-uppsatsen och första kurserna på masterprogrammet samtidigt, chocker... Så jag blev tyvärr inte antagen till årets program (vilket var väldigt väntat), men jag var välkommen tillbaka nästa år, och lika glad för det är jag! :D
 
Oavsett så var det en bra skolstart/terminstart även om den inte var för mig hahah! Så nu får jag verkligen använda den här hösten till att få till min datainsamling och naila den här uppsatsen!!
 
 
Börjar du någon rolig kurs eller utbildning i höst? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du går och gärna också varför och om du vet vad du ska få göra. Är alltid lika nyfiken på vad andra kurser får lära sig och ofta lite avundsjuk vilka roliga program vissa går! 😁
 
Om du också hade skolstart idag, lycka till med studierna and stay in school! 

Resetik - Vad du kan göra för att vara en bättre turist, del 2

Här kommer del 2 på gårdagens inlägg, har du inte läst det hittar du det här

 

·      Undvik turistfällorna

Världen är så mycket större än enbart de populäraste resmålen och det finns underbart vackra platser att se om en bara vågar resa sig bort från turistfällorna. Innan du bokar din resa kolla upp landets nuvarande turistsituation. Är det en hotspot för turister och landet, staden eller destinationen är överbelamrad av turister kan resan bli jobbig både för dig och för lokalbefolkningen. När en destination nått sin carrying capacity gör turismen mer skada än nytta för platsen och det kan verkligen påverka inte bara platsen och lokalbefolkningen utan även dig och din upplevelse av platsen. Hur kul är det att besöka en plats som är så överbelamrad med folk och oväsen att en sevärdhet inte längre är trivsam att uppleva? Min vän Anna har rest till många ställen som kanske inte ses som en turistfälla. Ni kan läsa mer om det på hennes blogg som jag länkade i förra inlägget.

 

·      Res under lågsäsong

Ett annat sätt att fortfarande uppleva ett land som kanske vanligtvis är en hotspot är att resa dit under lågsäsong. Lågsäsongen varierar beroende på vad destinationen har att erbjuda men rent generellt är lågsäsong vår- och höstsäsongen (mest höstsäsongen). Om du inte är ute efter en sol och bad eller en skidresa kan det vara ett bra alternativ att resa på höst eller vårsäsongen då det ofta är mindre besökare på många destinationer och priserna kan till och med vara lägre än sommar/vinterpriserna. Så har du möjlighet till det skulle jag starkt rekommendera det.

 

·      Exponera inte lokalbefolkningen – De är inga sevärdheter

Lokalbefolkningen är inga vandrade sevärdheter utan en del av de samhälle du besöker. Låter som en självklarhet men har sett många som vill ta kort med lokala förbipasserande. När jag var påväg mot Machu Picchu i Peru såg jag ett par som stannade en jätteliten gammal dam, iklädd traditionella kläder och en stor tygpåse på huvudet (påsen såg ut att vara mycket större än henne själv). Paret stannade henne och bad om att få ta en bild och gav henne sedan en slant för besväret. Kvinnan såg inte ut att vara besvärad av händelsen men kan tänka mig att det händer ganska ofta. Det satt även barn men kaninungar och ett lamm i en linda runt sidan och gick runt och blev fotograferade mot pengar. På andra ställen har jag sett folk öppet ta bilder på lokalbefolkning som är ute på gatorna eller som utför någon form av arbete, de var synligt upprörda när det kom fram turister och ville fota dem.

 

·      Låt din moral styra ditt resande

Innan du bokar din resa kan det vara av eget intresse att sök upp vad landet har för synpunkter på frågor du anser viktiga. Om till exempel kvinnorättsfrågor eller frågor inom LGBTQ+ är viktiga för dig kan det gå emot din egen moral att resa till ett land som förtycker dessa frågor. Eller om du brinner för djursrättighet kan du kanske ha ett eget intresse att inte besöka ett land som bestrider det frågor du tror på. Vi som konsumenter kan påverka mycket i vart våra pengar går och en stor del kan vara att inte supporta länder eller områden som går emot vår moralkompass. Det behöver inte betyda att bojkotta ett land helt, utan kan också göras genom att inte besöka vissa området eller sevärdheter. Jag är till exempel emot djurplågeri och när jag var i Spanien var jag utanför en tjurfäktningsarena, några som jag kände skulle dit men eftersom det strider mot att jag inte stödjer djurplågeri gick jag inte. Det går även att koppla till punkten ovan med de små barnen i Peru. Jag gillar inte tanken på att främlingar ska ta kort på barn eller att barnen ska ”jobba” med det, så jag stöttade inte det.

 

Hoppas att ni kan ha några av dehär sakerna i åtanke när ni reser!

Happy travel!

// Moa

Resetik - Vad du kan göra för att vara en bättre turist, del 1

Resetik och hur du reser på ett hållbart sätt kan tänkas gå hand i hand. Som hållbar turist bör en ta hänsyn till sin omgivning en befinner sig i, respektera lokalbefolkningen och undvika nedskräpning och/eller annan förstörning av den plats en besöker. Här är några tips på hur du kan tänka om du vill öka din resetik och bli en bättre, mer ansvarsfull och även mer hållbar del av turistindustrin.Take nothing but photographs, leave nothing but footprints, keep nothing but memories.

 (Bild: Flickr)

 ·      Undvik att resa all-inklusive.

All-inklusive företag brukar inte ägas av lokala företag utan ägs ofta av företag utanför landet du reser till. Med all-inklusive ingår allt så du behöver inte lämna området för att köpa förnödenheter såsom mat, vatten eller ens souvenirer, vilket också är företagens plan. Detta gör att lokala företag lämnas utanför och kan gynnas inte av att turisterna åker dit. Då de flesta all-inklusive företagen även för mestadels anlitar svensktalande personal lämnar även det lokalbefolkningen utan möjlighet att försörja sig på turisterna och det kan försvåra livssituationen runt omkring all-inklusive destinationerna, detta bidrar inte heller för att förbättra landets eller områdets ekonomi. Ett bättre och ofta mycket billigare alternativ är att bo på ett lokalt hotell, vandrarhem eller tadel av tjänster som Couchsurfing eller AirBnB, där du också får en chans att träffa några från lokalbefolkningen. Jag har själv inte använt mig av Couchsurfer än (skulle göra det i Irland men han ställde in) men jag har varit värd åt en tysk kille som jag sedan tog med på traktorpulling. AirBnB hade jag en kompis i Spanien som bodde via och hon var väldigt nöjd.  

 

·      Handla lokalt

När du skippat all-inklusive hotellen och funnit ett lokalt boende av något slag kan det vara bra att få något i magen. Att gå på en mindre restaurang brukar ofta vara trevligt och om en ger dem en chans brukar de flesta vara väldigt trevliga mot främlingar. Jag älskar att testa olika restauranger när jag reser men det kan kännas i plånboken efter några dar. Beroende på hur du bor och om du har tillgång till kylskåp och kök eller inte så kommer dina matinköp kunna se olika ut. När jag bodde på ett vandrarhem utan kök på Irland en vecka köpte jag ganska spartansk mat bestående av bröd och olika pålägg en inte behöver kyla, frukter och grönsaker samt olika färdigrätter och gick att äta som de var (jag är extremt okräsen i maten och behöver inte mycket för att vara nöjd). Har du däremot tillgång till kök och kylskåp går det att äta precis som vanligt. Sånt går att kolla upp innan du bokar din vistelse.  

 

·      Respektera lokala regler och traditioner

Det här kan kännas som en självklarhet här hemma men när en väl är ute och reser märker en att det inte är en självklarhet för alla. Om du ska besöka en religiös plats eller ett land med en annan religion än din, respektera landets eller platsens klädkoder. Besöker du till exempel ett tempel kan det vara opassande att komma i shorts och linne, även om det för oss är helt normalt. Är landet du besöker starkt präglat av en religion, respektera den och de alternativa klädkoder det innebär. Visa även respekt för landets traditioner och matvanor även om du inte håller med om dem. När jag var i Peru åt de vid bordet intill helstekt marsvin, något som för mig är ett husdjur. Passar inte dessa traditioner behöver du helt enkelt inte delta i dem.

Del två kommer imorgon, stay tooned!

BTW har min kompis Anna också börjat blogga, hon har gjort ett inlägg om hur du reser billigt som du kan läsa här.
// Moa